colonial pipeline hack
colonial pipeline hack

NEWS

Het gevolg van de Colonial
Pipeline hack - Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt ransomware-aanvallen gelijk aan terrorisme

Juni 2021 – Cybercriminelen hebben aangekondigd kritieke infrastructuur in de toekomst te mijden. Verschillende ransomware-ontwikkelaars verklaren dat hun software niet langer mag worden gebruikt om bijvoorbeeld ziekenhuizen of kritieke infrastructuur aan te vallen. Ze waren waarschijnlijk bang voor vergelding nadat de oostkust van de Verenigde Staten gedurende 6 dagen was afgesloten van brandstof.

Nadat de DarkSide-ransomware de Colonial Pipeline had gehackt, zien criminele groepen die de losgeldsoftware maken, de ogen van de veiligheidsdiensten op hen gericht.

Cybercriminelen werken het liefst in de schaduw en de Colonial hack heeft ze in de schijnwerpers gezet.

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde dat zijn geheime diensten cyberaanvallen op de criminelen zouden kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld om crypto’s in beslag te nemen.

Inmiddels is bekend dat DarkSide, de ransomware waarmee Colonial Pipleline werd platgelegd, geen toegang meer heeft tot de eigen servers en ook zijn credits aan crypto’s zou zijn kwijtgeraakt.

Cybercriminaliteit met ransomware is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gespecialiseerd businessmodel. Vanwege de negatieve publiciteit nemen criminele forums echter vanwege de negatieve publiciteit het besluit om aanbieders van ransomware te weren. Zo heeft de groep achter REvil besloten dat hun software niet meer gebruikt mag worden om scholen, ziekenhuizen en overheden te sluiten. De groep achter de Avaddon-ransomware heeft aangekondigd eerst te gaan kijken of een slachtoffer past. Alleen dan krijgen de klanten van de groep toegang om de ransomware te activeren en het netwerk plat te leggen. Niet elke criminele groep lijkt onder de indruk; de groep achter de ransomware van Babuk Locker zegt dat het kritieke sectoren zal blijven aanvallen.

Datacenters willen na een geslaagde cyberaanval niet in de krant komen vanwege hun reputatieschade, dit maakt ze een interessant doelwit voor cybercriminelen, geen publiciteit en aandacht van de autoriteiten, alleen betalingen.

Ransomware is de grootste beveiligingscrisis op internet en wordt steeds erger. De oplossing zou kunnen zijn om het betalen van losgeld illegaal te maken, maar dit zal pijnlijke gevolgen hebben.

SECIOR INDUSTRIAL CYBERSECURITY

HOW CAN WE HELP YOU ?

Every industrial cybersecurity question demands a tailor-made answer and solution. Our focused team of professionals who understand your business are here to assist your company in securing your mission critical facilities to the highest level.

STAY UPDATED

Stay informed about latest developments and upcoming activities in the field of Industrial cybersecurity.