MARKETS

FACILITAIRE INFRASTUCTUUR VAN DATACENTERS

Tegenwoordig vindt alles wat online gebeurt zijn oorsprong in datacenters en daarom zijn ze essentieel voor de samenleving. Uitval leidt tot maatschappelijke ontwrichting en vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid. Fusies en overnames zijn aan de orde van de dag in de datacenter industrie. Deze fusies leiden vaak tot onduidelijkheid door een overvloed aan legacy-systemen en onbekende apparatuur. Voedingen, koelsystemen en zelfs beveiligingssystemen kunnen ingangen zijn voor aanvallers die het internet afspeuren naar onveilige toegangspunten. Daarnaast is er de afhankelijkheid van externe leveranciers voor onderhoud, die soms zelfs op afstand toegang hebben tot de OT & IoT-omgevingen. Ook dit kan aanzienlijke risico's met zich meebrengen.

Kwaadwillige toegang tot het datacenter 
Een belangrijke kwetsbaarheid is de situatie waarin klanten van datacenters toegang krijgen tot racks of kooien terwijl hun cyberbeveiligingscompetenties onbekend zijn. Zij willen op afstand toegang tot de PDU’s omdat zij hun servers opnieuw willen kunnen opstarten. Een open achterdeur in deze verbinding zou kwaadwillenden toegang geven tot de datacenterinfrastructuur. De fysieke infrastructuur die ten grondslag ligt aan datacenters is vergelijkbaar met industriële faciliteiten, deze industriële besturingssystemen zijn niet ontworpen met het oog op beveiliging.

Het is bekend dat standaardwachtwoorden vaak worden gebruikt. Tegelijkertijd zijn sommige apparaten al jaren niet meer gepatcht omdat de fabrikant traag was met het uitbrengen van updates.  Beheerders zijn misschien terecht terughoudend geweest om ze in te zetten uit vrees voor een onderbreking van de dienstverlening aan kritieke functies. Hackers kunnen datacenterinfrastructuur aanvallen en systemen kapen voor losgeld of het gebruiken om de aandacht af te leiden van andere aanvallen, als een politiek statement tegen de exploitant van het datacenter of tegen een van de bedrijven die dat dat datacenter gebruiken.

Als het een IP-adres heeft, kan het worden gehackt en moet het worden beveiligd. Aanvallers kunnen bijvoorbeeld koelsystemen uitschakelen of sprinklers aanzetten om duizenden servers te vernietigen, energiesystemen uitschakelen of wijzigen en sloten, alarmen of CCTV-systemen uitschakelen.

Effectieve OT-strategie
De vraag naar oplossingen om een effectieve OT-strategie te implementeren die processen, mensen en financiële resultaten beschermt, maar ook cybersecurity kwetsbaarheden en -incidenten aanzienlijk vermindert, is er altijd geweest. Door recente geopolitieke ontwikkelingen is de aandacht hiervoor alleen maar toegenomen.

Meer en meer zien we nationale en Europese wetgeving ontstaan die de noodzaak beschrijft om vitale infrastructuren, sectoren en hun leveranciers te beschermen. Met een jarenlange achtergrond in de exploitatie van datacenters ondersteunen wij deze markt met onze diepgaande kennis en met een uitgebreid scala aan cyberbeveiligingsaudits, assessments en compliancy monitoring.

Voor Datacenter klanten
Secior begrijpt het belang van datacenters voor uw bedrijf. Data is het meest kritische bezit van elke organisatie en elk bedrijf. Bedrijven zijn grotendeels verhuisd van hun eigen faciliteiten naar goed uitgeruste datacenters om hun data veilig op te slaan. De gegevens zijn van onschatbare waarde en kunnen een bedrijf maken of breken. Downtime is een grote zorg en kan leiden tot reputatieschade, verlies van klanten, financieel verlies en omzetverlies. Secior kan helpen de risico’s te identificeren en te beoordelen of het datacenter de afgesproken beschikbaarheid levert.

secior datacenter cybersecurity
secior datacenter cybersecurity

IT, OT & IOT CYBERSECURITY

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Elke cyberweerbaarheid vraag verdient een antwoord en oplossing op maat. Ons team begrijpt de huidige uitdagingen als geen ander en helpt met het verbeteren en in stand houden van de digitale weerbaarheid van uw organisatie.
Neem contact op: +31 85 2736036 of stuur een email naar info@secior.com

Blijf op de hoogte

De laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen op het gebied van datacenter cybersecurity.