oil terminals in port
oil terminals in port

NIEUWS

Olieterminals in heel Europa gehackt

Januari 2022, olieterminals in verschillende Europese havens zijn gehackt. Het gaat in totaal om 17 terminals, 11 in Duitsland en de overige zes in België en Nederland. Door de hacks hadden de terminals moeite met het laden en lossen van de olie.

De cyberaanvallen vormen een toenemende bedreiging voor de energie-infrastructuur en doen denken aan de ransomware-aanval op de Amerikaanse oliepijpleidingmaatschappij Colonial Pipeline. Door die aanval waren verschillende pijpleidingen enige tijd buiten bedrijf, waaronder een belangrijke toevoerleiding naar de Amerikaanse oostkust.
Sommige olieopslagterminals in Duitsland, Nederland en België hadden te kampen met logistieke problemen na cyberaanvallen. De hack was gericht op de IT-systemen van de bedrijven, waardoor operationele processen stil kwamen te liggen en mensen gedwongen werden handmatig te werken. Verschillende schepen moesten wachten om hun olie te laden of te lossen.
De Duitse energiebedrijven Mabanaft en Oiltanking beriepen zich op overmacht omdat zij door de ransomware-aanval de contractuele afspraken voor de levering van olie niet kunnen nakomen. Doordat het niet mogelijk was tankstations te bevoorraden, hadden honderden tankstations in Noord-Duitsland hier last van. Sommige tankstations konden de prijzen niet aanpassen en geen kaartbetalingen accepteren.
De Duitse binnenlandse inlichtingendienst waarschuwde onlangs dat de Chinese hackersgroep APT27 het op Duitse bedrijven gemunt heeft met cyberaanvallen. In december werd ook het grote Duitse logistieke concern Hellmann Worldwide het slachtoffer van hackers.

SECIOR INDUSTRIAL CYBERSECURITY

HOW CAN WE HELP YOU ?

Every industrial cybersecurity question demands a tailor-made answer and solution. Our focused team of professionals who understand your business are here to assist your company in securing your mission critical facilities to the highest level.

STAY UPDATED

Stay informed about latest developments and upcoming activities in the field of Industrial cybersecurity.