cyber insurance ransomware
cyber insurance ransomware

NIEUWS

Cyberverzekering verergert ransomwarecrisis

Oktober 2021, ransomware is een van de grootste cybersecurity problemen waarmee bedrijven tegenwoordig te maken hebben. Om financiële risico’s te dekken, waaronder de afhandeling van cyberincidenten, kan men nu gemakkelijk een cyberverzekering afsluiten. Sommige critici beweren echter dat de verzekering slachtoffers van ransomware aanmoedigt om gewoon het losgeld te betalen dat dan door de verzekeringsmaatschappijen wordt gedekt, in plaats van voldoende beveiliging te hebben om hackers in de eerste plaats af te schrikken.

Sommige ransomwarebendes zijn zelfs actief op zoek naar slachtoffers met een cyberverzekering, omdat dit de beste manier is om te garanderen dat zij hun encryptiecampagnes te gelde kunnen maken. Sommige ransomware-slachtoffers en hun verzekeringsmaatschappijen zien het betalen van losgeld als de goedkoopste optie omdat weigering kan leiden tot maandenlange downtime en enorme kosten om de IT-infrastructuur te herstellen.

Het is niet illegaal om losgeld te betalen aan cybercriminelen, maar veiligheidsinstanties waarschuwen dat cybercriminelen hierdoor de financiële middelen krijgen om verdere aanvallen uit te voeren. Polishouders toestaan losgeld te eisen van verzekeringsmaatschappijen zou het ransomware-probleem kunnen verergeren, maar het geld dat wordt uitgegeven aan cyberverzekeringen zou ook kunnen worden gebruikt om de beveiliging te verbeteren.

Verzekeringsmaatschappijen zouden minimale controles op ransomware moeten eisen, als onderdeel van elke ransomware-dekking. Deze controles omvatten het tijdig patchen van kritieke kwetsbaarheden in IT-structuren die zich op afstand bevinden, het inschakelen van multi-factor authenticatie op externe toegangsdiensten, het beperken van laterale bewegingen door netwerksegmentatie toe te passen en het implementeren van procedures om ervoor te zorgen dat regelmatig updates en back-ups worden gemaakt.

Momenteel verhogen verzekeringsmaatschappijen al hun premies en stellen ze strengere eisen aan cyberbeveiligingsstrategieën. Bovendien worden de dekkingsbedragen die zij bereid zijn aan te bieden, verlaagd.

De impact van ransomware op de cyberverzekeringssector benadrukt de noodzaak om snel te handelen, aangezien sommige verzekeringsmaatschappijen overspoeld dreigen te worden door verliezen.

SECIOR INDUSTRIAL CYBERSECURITY

HOW CAN WE HELP YOU ?

Every industrial cybersecurity question demands a tailor-made answer and solution. Our focused team of professionals who understand your business are here to assist your company in securing your mission critical facilities to the highest level.

STAY UPDATED

Stay informed about latest developments and upcoming activities in the field of Industrial cybersecurity.